<<

Elevator with Textile Cladding

built 2013
location Graz, Austria
client Raiffeisen Landesbank Steiermark
architect Strohecker ZT GmbH, Graz
material Ceno-Style LP-80
Translucent membrane enclosure for new lift installation

Raiffeisen-Landesbank Steiermark (RLB) has extended its site in Graz-Raaba. The construction project includes an ultra-modern office complex in which all office areas are centralised in a main building.

In the entrance area, architects Strohecker designed a back-lit textile lift enclosure as the central room feature.

The structure encompasses the lift in the shape of a ring from the underground car park right up to the upper office floors. The structure is limited to a few high-quality materials such as stainless steel bands and the translucent membrane of the lift enclosure. The enclosure, which has an almost glass-like appearance, thus penetrates the foyer area and continues upwards. At the same time, thanks to LED illumination, it allows an interplay with differently coloured light. Over the 12 m height of the lift, 10 thrust rings with internal LED rails are installed, on which sheets of the fabric were fixed. Due to the lengths of the sheets the lift was covered on site. Thanks to an intelligent tensioning system, on the edges the light fabric was able to be fitted on a previously fitted, curved wooden profile.